Indeks telesne mase (ITM)

Indeks telesne mase (ITM) je številka, s katero lahko realtivno dobro ocenimo podhranjenost ali debelost odrasle osebe. Izračun ITM priporočamo osebam, starejšim od 19 let. V spodnji polji vpišite svojo višino v centimetrih in telesno maso v kilogramih, nato pa kliknite na gumb "Izračun".

Višina (cm):
Telesna masa (kg):

Izračun
 
Indeks telesne mase:


Po izračuni ITM preverite, v katero skupino hranjenosti sodite:

ITM
Hranjenost

manj kot 18.5

Podhranjenost

18.5 - 24.9

Normalna hranjenost

25.0 - 29.9

Prekomerna telesna masa

30.0 - 34.9

Debelost - 1. stopnja

35.0 - 39.9

Debelost - 2. stopnja

40.0 ali več

Visoka debelost - 3. stopnja

ITM dobro ocenjuje delež telesne maščobe, vendar ga ne smemo uporabljati kot natančen izračun. Obstajajo korelacije med ITM in deležem telesne maščobe, ki so odvisne od spola in starosti. Primer: ženske imajo v povprečju večji delež maščobe kot moški. Prav tako ima starejša oseba z istim ITM kot mlajša večji delež maščobe. Ocena ITM ni primerna za trenirane športnike, ki imajo veliko mišične mase in majhen delež maščobnega tkiva (npr. bodybuilderji, šprinterji...). Kot vsaka podobna metoda je tudi klasifikacija hranjenosti pri ITM izračunana na podlagi povprečja - ker je ITM odvisen le od teže in višine in ne upošteva deleža maščobe imajo trenirani športniki velik ITM, vendar zaradi tega nikakor niso "debeli".

ITM uporabljajte kot pokazatelj nepravilnega prehranjevanja in kot opozorilo za zdrav način življenja. Vsekakor pa ITM ne jemljite kot diagnozo - za natančno določanje zveze med zdravstvenim stanjem in ITM je potrebno upoštevati tudi ostale podatke in mnenje strokovnjakov z zdravstvenega področja.


Anketa

Kako boste začeli novo sezono treniranja?
 

Kdo je prisoten?

Prisotni 53 gostov .